hren

Kaštelansku javnost ovih je dana iznenadila tužna vijest o smrti Bogdana Pense, dugogodišnjeg predsjednika Udruge za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana, umirovljenog hrvatskog branitelja i ratnog zapovjednika te političkog i civilnog aktiviste.

Bogdan Pensa rođen je 3. siječnja 1949. godine u Kaštelima i većinu svog života posvetio je borbi za prava malog čovjeka.
Kaštelani će ga pamtiti kao najzaslužnijeg za pravičan otkup zemljišta pri rekonstrukciji brze ceste i  kao čovjeka koji je uspio „srušiti“ pojedine odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Njegovo djelovanje bilo je usmjereno i na ispravljanje nezakonitosti  u postupku prvih prodaja Kaštelanskih staklenika, a od brojnih aktivnosti među zadnjima je i uključivanje u postupak dokazivanja neprihvatljivosti predviđene lokacije tunela kroz Kozjak.

Imao je Pensa i određenu političku karijeru, uglavnom kao nezavisni kandidat,  a iz aktivne politike povukao se prije sedam godina nakon kandidature za zamjenika župana na listi HDSSD-a.

U kaštelanskoj povijesti ostat će zapisan kao jedan od kaštelanskih ratnih zapovjednika, a od samih početaka Domovinskog rata djelovao je u Lovačkoj satniji pri 114. brigadi, a potom u 141. brigadi, gdje je obavljao i funkciju zapovjednika 1. satnije 2. bojne 141. brigade.
Prošao je sa svojim vojnicima drniško i zadarsko ratište, a kraj rata, s činom satnika,  dočekao je u zapovjedništvu 16. topničko-raketne brigade u Bjelovaru. S te funkcije je i umirovljen .

Tihi pogreb Bogdana Pense, uz sve vojne počasti, održan je na mjesnom groblju Boruće u Kaštel Lukšiću.

Redakcija Portala grada Kaštela svim njegovim prijateljima i rodbini, a posebno obitelji ,ovim putem izražava iskrenu sućut.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij