hren

Kako kaže demograf Marin Strmota, korona nam je samo zakucala čavao u lijes i samo će pogoršati ionako dugogodišnje loše trendove prirodnog pada stanovništva.

PRIOPĆENJE VLADE
Nakon pojave blage temperature, supruga predsjednika Vlade gospođa Ana Maslać-Plenković u subotu je pristupila testiranju na prisutnost koronavirusa te joj je nalaz pozitivan.

SKANDAL U VUKOVARU
U noći s petka na subotu vukovarska policija zatekla je u jednom kafiću nekoliko osoba, među kojima i dvojicu muškaraca, od kojih je po neslužbenim informacijama jedan državni tajnik u Ministarstvu branitelja Stjepan Sučić, a drugi je ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslav Šeremet. Kako se čini, Sučić bi dužnosti mogao biti razriješen već u ponedjeljak.

Organizatori tradicionalnih međunarodnih manifestacija Maslina i Intrada javljaju da će se zbog najnovijih epidemioloških mjera i opće situacije s covid virusom ova događanja predviđena za veljaču 2021. godine otkazati.

Uoči izmjena Ovršnog zakona od 1. prosinca, o posljedicama koronakrize i stanju u hrvatskom pravosuđu razgovarali smo s odvjetnikom Tomislavom Dumenčićem.

"Mjere nemaju nikakvog smisla, kao da ih mala dica donose" - rekao je jedan od prosvjednika

UDRUGA Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.

Povodom posljednjih mjera, Komora je apelirala da država na sebe preuzme najveći teret

ZBOG EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE
Iz Ministarstva tvrde da je riječ samo o preporuci

NABAVLJENO 250.000 BRZIH TESTOVA
Vili Beroš, ministar zdravstva, najavio je da će zdravstveno osoblje biti nagrađeno na plaći za prosinac. Potvrdio je i da će se kažnjavati oni koji ne budu poštovali mjere koje stupaju na snagu u subotu.

Zbog teške epidemiološke situacije te mjera koje određuju da u crkvama ne smije u isto vrijeme biti veći broj osoba, Hrvatska radio televizija odlučila se na TV i radijske prijenose svakodnevnih misa.

Nacionalni stožer Civilne zaštite održao je konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o situaciji s epidemijom i o novim mjerama koje stupaju na snagu u ponoć.

Jasno mi je da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti širenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo u RH, napisao je Đikić.

Iako škole same mogu birati modele nastave, o školskim praznicima odlučuje isključivo Ministarstvo obrazovanja

ISTRAŽIVANJE ZA STUDENI
Drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja CROBAROMETAR, koje donosi Dnevnik Nove TV, otkriva kako stoje političari s potporom građana.

Plan obuhvaća više dijelova: jedan se tiče općenito cijepljenja, potom prioritizaciju obuhvata pojedinih skupina stanovništva, etičke aspekte prioritizacije i privremeni poredak prioriteta za obuhvat cijepljenjem

PREMIJER Andrej Plenković predstavio je danas nove, restriktivnije epidemiološke mjere poručivši da je vlada protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata, a razmišlja se o sankcijama za građane koji se ne pridržavaju mjera i produženju školskih praznika za tjedan dana.

NA DANAŠNJOJ konferenciji za medije održanoj u prostorijama HUP-a predstavnici svih relevantnih ugostiteljskih udruženja zajedničkim su nastupom predstavili prijedloge kompenzacijskih mjera koje bi bilo potrebno uvesti kako bi se spriječio crni scenarij prema kojemu je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta, dok brojnim objektima prijeti propast poslovanja.

U parovima obilaze teren i prikupljaju informacije s terena, upozoravajući ljude na poštivanje mjera
Na ulicama Splita posljednja dva dana mogu se vidjeti osobe u odorama Civilne zaštite. Radi se pričuvnim pripadnicima Državne intervencijske postrojbe koji s inspektorima i profesionalnim pripadnicima postrojbe rade izvide i postupanja na terenu.

Dr. Nela Sršen sa Sveučilišne bolnice u Padovi bila je gošća N1 Studija uživo gdje je komentirala situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i Italiji, ali i činjenicu da je za djelovanje mjera najvažnije - da ih se pridržavamo.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij