Vlaška posla oduševila i Kaštelane

KADA OSTAVŠTINA POSVADI OBITELJ
Kakvi problemi, u inače složnoj obitelji, nastanu kada se u igri nađe ostavština, imali su priliku iz prve ruke sinoć na brcu u Kaštel Novom saznati gledatelji  komedije  "Vlaška posla"  te se pri tom do suza nasmijati uz uigranu glumačku ekipu i odlične dijaloge koji su se izmjenjivali do samog kraja predstave.

Nakon brojnih kazališnih hitova, jedan od najizvođenijih hrvatskih komediografa Matko Elezović postavio je na scenu ovu komediju, čija je radnja smještena  u Dalmatinsku zagoru, a kojom je ubrzo osvojio publiku širom Hrvatske, pa tako i kaštelansku. 

Ova vrckava komedija, za koju režiju potpisuje  Filip Povrženić,  govori o uvijek aktualnom problemu podjele nasljedstva i o zbrci koja nastaje kada dođe do nje. U središtu priče su glava obitelji Cvita i njene dvije kćeri Mare i Anđa, koje se između sebe svim sredstvima bore ne bi li osigurale što bolju poziciju u oporuci njihove 90-godišnje babe Kate, vlasnice čitave kuće i imanja, a pred koju su došli posljednji dani.

Dok čekaju, nakon brojnih posljednjih pomasti koje je primila, da konačno i ode Svevišnjem, stvari se za svih kompliciraju jer na njenu imovinu uz strica Luku pretendiraju i drugi, pa ubrzo vlastoručno potpisanim oporukama babe Kate mašu svi, od kćeri i unuka koje se na brzinu i udaju da ispune njenu posljednju volju i dokopaju se nasljedstva, do svećenika koji joj je udijelio pomast.

Iako predstava na jedan iskarikiran način pokazuje koliko su daleko ljudi spremni otići radi novca, po reakcijama publike  moglo se zaključiti da fikcija o gospođi Sikiri, kako svi Cvitu zovu zbog njene naravi, i njezinim kćerima zapravo i nije daleka od realnosti. Stoga je publici ostavljeno da dokuči  ruga li se autor samo ljudskoj pohlepi ili kroz nju provlači kritiku društva i vremena u kojem se nalazimo…

U nešto više od sat vremena , članice Hit teatra, iskusna Jadranka  Elezović, i njene dvije mlađe kolegice Matea Elezović i Ana Gruica, tako su Vlaškim poslima oduševile kaštelansku publiku, čemu najbolje svjedoči i to što je novsko brce  bilo pretijesno da primi sve gledatelje, od koji su brojni dogodovštine glavnih junakinja odgledali s nogu.

Matea je inače publici poznata i po ulozi u sapunici ‘Ruža vjetrova’, dok  je Ana već treću godinu članica Gradskog Kazališta Mladih u Splitu, a prošlog je vikenda zablistala i na premijeri mjuzikla Diokles na otvaranju Dana Dioklecijana u Splitu.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


Izdvojeno

 

 
 


Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...